Svremenaši / Drugi način
Dom omladine Beograda
12. novembar 2011.

15. novembar 2011.

 
 
 
  Ideja o zajedničkom koncertu Svevremenaša (nove verzije legendarne grupe S Vremena Na Vreme) i zagrebačkog kult benda Drugi način je izgledala kao iznenađenje koje se ipak pokazalo produktivnim.

Naime obe grupe su radile u 70-tim godinama prošlog veka, pa iako su stilski bile različite bilo je dosta i dodirnih tačaka (dva vokala, pastoralni pasaži a i dugogodišnje poznanstvo). Kako je sam frontmen grupe Drugi Način, Branko Požgajec izjavio, oni su uvek pratili šta rade Suncokret, Lutajuća Srca, S Vremena Na Vreme i cela srpska akustičarska scena.



Kruna njihovog dogovora je i ovaj koncert, na zadovoljstvo i muzičara i publike.
Svevremenašima je ovo drugi high profile koncert (prvi je bio na ovogodišnjem Beer festu) i videlo se da imaju nešto čvršći zvuk nego pre. Akustične gitare su bile tu, Kokijev prim takodje, kao i višeglasno pevanje . Tu je bila i ritam sekcija koja se trudila da ne bude previše upadljiva.
Naravno, publika je uživala u pesmama koje je napamet znala kao što su bile "Odisej", "Čudno drvo", "Karavan", "Jana", ali su se čuli i neke ređe svirane "Moja stara i ja", "Ko?" (prvi put ikad svirana!), "Traži mene"..
Najveće oduševljenje su izazvale "Sunčana strana ulice", "Kao vreme ispred nas”, "Tema classica", a publiku je posebno obradovalo izvođenje numera "Dixie bend" i “Moj Svet”.



Tim kompozicijama su i završili zvanični deo koncerta, da bi na bis izveli dve pesme s njihovog albuma Apartman G (1979), a to su bile "Vašar" i "Petak je popodne".
Imali smo priliku da vidimo kako umesto Asima Sarvana pevaju braća Đukić. Nije to bio baš lak zadatak, ali su Svevremenaši izazvali duboke emocije kod publike i suze u očima pojedinih.

Posle njih je nastupio Drugi način gde osim pevača, flautiste i frontmena Branka Požgajca nije bilo nijednog originalnog člana. Na konferenciji na štampu Branko je pričao o tome šta se sve desilo sa članovima benda (teška bolest jednog, biznis drugog, okretanje Islamu Ismeta Kurtovića, drugog vokaliste itd.), no to je ipak predmet jedne druge priče.
Zvuk grupe je bio baš pravi rokerski, nabijen i jak. Petočlani sastav (ritam sekcija, gitarista i klavijaturista) su besprekorno izvodili muziku koja se kretala od 1975-te (kad im je objavljen kultni album prvenac) do današnjih dana i ponekad malo podsećali na domaći Jethro Tull.



Grupa je izvela mešavinu poznatih i nepoznatih stvari, pa se Branko Požgajac trudio da objasni svaku ponaosob. Izveli su "Lile su kiše", "Dileme", "Stoper", "Zadnji put" (pesma iz 1979), novu pesmu "Opomene" na tekst Mike Antića, "Žuti list", "Obećaj mi proljeće", "Bure", "Carstvo samoće". Najavili su i da snimaju novi album.
Na samom kraju koncerta na scenu su izašli i Svevremenaši i svi zajedno su izveli veliki hit grupe Drugi Način "Prođe ovaj dan".
Jedan lep, nostalgičan ali i energičan koncert, koji je ostavio publiku oduševljenom, a izvođače zadovoljnim.



tekst - slobodan vlaketić
foto - nebojša mićković

 
 

koncerti


Disciplin A Kitschme
Dom omladine Beograda
11.11.11.




Kanda Kodža i Nebojša
Dom omladine Beograda
04.11.11.




30. Skopje Jazz Festival
17.10. - 24.10.11.




Brian Ferry
Beogradska Arena
20.09.11.




BELEF 2011
Laibach
Letnja scena na Kalemegdanu
07.08.11.




BELEF 2011
Tav Falco Panther Burns
Ken Stringfellow

Letnja scena na Kalemegdanu
06.08.11.




Carlos Santana/Jimmy Cliff
Beogradska Arena
06.07.11.




Dr John & Lower 911
Boogaloo, Zagreb
02.07.11.




Judas Priest/Whitesnake
Beogradska arena
01.07.11.




Ian Siegal Band
klub "Kuglaš"
25.06.11.